Regenwater systemen
• Hemelwater opvangen & hergebruiken
• Vergelijk diverse installaties
• Flink beparen op de waterfactuur


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Regenton

Een regenton maakt mensen bewuster van water. Met een ton kun je hemelwater opvangen en dit gebruiken voor in het huishouden. Je spaart door een ton aan te schaffen leidingwater, geld en het milieu. Naast dat steeds meer particulieren en soms ook bedrijven regentonnen aanschaffen, stellen ook steeds meer gemeenten regentonnen beschikbaar. 

Regentonnen met subsidie kopen

Enkele jaren geleden kregen veel gemeenten subsidie voor het verschaffen van regentonnen. Voor een regenton van plastic en met montagebuizen betaalde men ongeveer twintig euro. Een houten regenton is doorgaans wat duurder. Naast de voordelen op het vlak van geldbesparing en milieu, wordt de riolering ook minder belast met een regenton. Niet alleen in het verleden hielden gemeenten dit soort acties. Ook nu nog kun je bij veel gemeenten tegen een fikse korting een regenton aanschaffen.

Waarom een regenton plaatsen?

Iedere jaar neemt het gebruik van leidingwater toe. Het zuiveren van water kost niet alleen veel geld, vaak wordt er ook veel water verspild door mensen. Naar verwachting zal het verkrijgen van schoon drinkwater de komende jaren alleen maar duurder worden. Een eerste reden om een regenton aan te schaffen is dan ook dat je er geld mee kunt besparen. Opvang van regenwater voor gebruik buitenshuis levert een jaarlijkse besparing op van 5 kubieke meter water. Het opgevangen regenwater met een regenton kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van de auto, het besproeien van de tuin en bepaalde schoonmaakactiviteiten. Denk verder aan het lappen van ramen en het schoonmaken van één van de containers. Daarnaast is het goed om te weten dat regenwater beter is voor de tuin dan leidingwater. In leidingwater zit meer kalk en in regenwater juist veel minder.

Regenton in de winter gebruiken

Als het winter is, moet je wanneer het vriest de regenton wel aftappen. Wanneer je dit niet doet, kan een regenton stuk gaan en later gaan lekken. Als water bevriest, wordt de volume immers groter. Echter, als het water in een regenton bevriest en het volume dus groter wordt en het water kan ergens heen, dan hoeft de ton niet per se kapot te gaan. Als test kun je een plastic bekertje in de diepvries doen. Als deze niet te veel gevuld is, zul je zien dat deze niet kapot hoeft te gaan. Je hoeft je overigens niet direct zorgen te maken. Een regenton bevriest niet bij één nacht vorst. Dit zal slechts oppervlakkig zijn. Overigens zijn er ook tonnen die vorstbestendig zijn, maar aftappen is eigenlijk de beste optie.

Voordelen van een ton

Bij veel gemeenten kun je ook voor een voordelige prijs een regenton aanschaffen. Voor een gemeenten is een ton namelijk belangrijk om de riolering niet te belasten met dakwater. In veel steden belandt veel water onnodig in het riool. Een van de maatregelen die gemeenten van steden nemen is het verstrekken van subsidie voor regentonnen. Een ton is dus niet alleen maar milieuvriendelijk en geld besparend, maar ook goed voor de riolering.

Waterton plaatsen in de tuin

Een waterton plaatsen is in feite niet moeilijk. De meeste regentonnen zijn snel te plaatsen, omdat ze zijn voorzien van een doordachte verbindingstechniek. Soms moet er wat meer gebeuren dan alleen dat. Het monteren van een regenpijp kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn, alsook het tegelwerk onder de regenton.

  • Ten eerste is een stevige fundering van belang. Je kunt een waterton naast een schuurtje op  aarde of zand zetten, maar de kans bestaat in zo’n geval dat een volle regenton wegzakt. Zorg dus eerst voor een stevige fundering.
  • Het kan ook nodig zijn om de waterton te verhogen, omdat een gieter of een emmer zonder de regenton te verhogen niet onder het kraantje past. Eenmaal je de ton op een stevige plaats hebt gezet, kun je de regenpijp bevestigen aan de regenton.
  • Meestal moet je het uiteinde van de dakgoot afzeggen. In veel  gevallen kun je een uitloop aan het uiteinde van dakgoot bevestigen.
  • Als je de uitloop hebt bevestigd, moet je de regenpijp plaatsen tussen de regenton en de uitloop. Deze moet in veel gevallen op maat worden gezaagd. Wel is het belangrijk dat de regenpijp een tiental centimeter in de ton terecht komt. De regenpijp moet dus niet boven de waterton hangen.
  • Op de regenpijp kun je wat lijm bevestigen. Op de deksel van de regenton moet je een opening maken. Dit kun je doen met een stanleymes.
  • Vervolgens kun je de regenpijp bevestigen, dit doe je met pvc-lijm. Eerst moet je de regenpijp waar je de lijm gaat aanbrengen schuren. Als je de regenpijp hebt bevestigd, kun je het kraantje van de waterton installeren.

Benodigdheden bij het installeren
Als allereerst heb je natuurlijk een waterton nodig. Er zijn veel verschillende soorten regentonnen verkrijgbaar. Er zijn houten regentonnen, maar ook regentonnen van plastic. Om de regenpijp op maat te kunnen zagen heb je een rolmaat en een zaag nodig. Verder heb je een verbindingsnet, schuurpapier en pvc-lijm nodig. Dit soort materiaal en gereedschap kun je kopen bij de meeste bouwmarkten of doe-het-zelfzaken bij jou in de buurt.

Waterton laten plaatsen door een hovenier of vakman
Mocht je zelf niet zo handig zijn of geen tijd hebben, dan kun je uiteraard ook altijd het plaatsen van een waterton laten uitbesteden. Wellicht  heb je een handige buurman, vriend, familielid of kennis dit deze klus voor je kan uitvoeren. Desnoods plaats je een opdracht voor deze klus op een website als Werkspot.nl. Je kunt via onze website ook eenvoudig een offerte aanvragen bij een specialist.