Regenwater systemen
• Hemelwater opvangen & hergebruiken
• Vergelijk diverse installaties
• Flink beparen op de waterfactuur


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Wateropslagtank

Wateropslagtanks kennen we in vele vormen en maten. Van eenvoudige regenton tot parkeergarages die tijdelijk onderwater worden gezet. Vroeger had bijna ieder huis zijn eigen regenwateropvang in de vorm van een waterkelder of tras. Regenwater is heel zacht water. Zacht wil zeggen dat er weinig tot geen kalk in zit. Daarom is regenwater ook heel geschikt voor het doen van de was. Door het zachte water heb je veel minder zeep nodig. Je hebt ook geen wasverzachter nodig. De wasmachine zal ook bijna geen kalk aanslag hebben. Je kunt er tevens prima je toilet mee doortrekken, je tuin sproeien en de auto mee wassen. We noemen het opgevangen water, ‘grijs-water’.

Geen tank voor drinkwater
Voor drinkwater zou ik niet direct een regenwateropslag tank adviseren. We krijgen in Nederland via ons waterleidingstelsel uitstekend goed drinkwater. Indien gewenst kan het wel, u kan een zuiveringssysteem in uw grijs-water netwerk plaatsen. Maar u moet dan voor uw eigen bestwil regelmatig watermonsters laten testen. Het probleem is namelijk dat op het dakoppervlak ook vervuiling ligt. Vervuiling in de vorm van fijnstof, organisch materiaal (blad, dode insecten) en meststoffen van vogels. Ook de kunststoffen van de dakgoot en hemelwaterafvoer geven pcb’s en weekmakers af, die in het water terecht komen. Deze filter je er niet zomaar uit. Wateropslag tanks zijn ideaal wanneer u veel water gebruikt dat niet voor consumptie wordt gebruikt of als buffer bij extreme regenval. Door veranderingen in het klimaat zien we dat we periode krijgen dat er in korte tijd veel regen valt en lange periode waarin weinig tot geen regen valt.

Grijs-water benutten en hergebruiken

Met een wateropslag tank kunt u de afvoer van extreem veel hemelwater doseren, maar u kunt het opgevangen water ook gebruiken. U kunt in uw huis of bedrijf een grijs-water systeem aanleggen. Hiermee benut u het regenwater voor het doorspoelen van de toilet, voor de was of voor activiteiten zoals het sproeien van de tuin, het (streep-loos) zemen van de ramen, auto wassen en diverse bedrijfsmatige werkzaamheden zoals drinkwater voor vee, schoonmaken van landbouwvoertuigen, stallen en terreinen. E.v.t. kunt u het gebruikte grijs-water, mits het niet chemisch vervuilt is, na afloop weer infiltreren in de bodem of biologische waterzuivering. Dat geeft uw terrein/tuin tevens een mooi aanzien.

Hoe werkt een wateropslagtank i.c.m. hemelwaterafvoer?

Het hemelwater wordt via de goten en de hemelwaterafvoer geleid naar een blad-afscheider. De blad-afscheider is zo gemaakt dat door de snelheid die het water krijgt van de zwaartekracht er een scheiding plaats vind tussen blad en water. In de leiding zit een schuin geplaatst staafrooster waar het blad aan blijft hangen. Door de snelheid van het water en blad schuift het blad e.d. een andere richting uit als het water. Het blad komt naar buiten de leiding en het water gaat rechtdoor. Vervolgens komt het water met e.v.t. kleine vuil deeltjes in de bezinkput. De bezinkput is tevens een overloop. Het vuil bezinkt in een makkelijk te reinigen filter. Tevens is de bezinkput zo gemaakt dat er geen ongedierte vanuit het riool richting de watertank kan. Het is ook mogelijk om een waterslot te plaatsen zodat er bij overloop van het riool geen vervuilt rioolwater (zwart-water) in uw watertank kan lopen. Zou er zich namelijk rioolwater vermengen met het water in uw opslagtank, dan is uw gehele grijs-water systeem van leidingen en hemelwateropslag tank besmet en moet worden gedesinfecteerd. Vervolgens loopt het gefilterde water in een opvang tank. Dit kan met een kleine tank (tot ongeveer 500 liter) bovengronds en bij grote tanks ondergronds. Wanneer u dan het opgevangen water wil benutten, wordt dit middels een pomp opgepompt en op druk gebracht voor gebruik. Ook hier kunnen eerst weer filter worden geplaatst zodat het water schoon en fris is als u het gebruikt. We hebben tanks in diverse vormen en maten, voor ieder gebruik is er een mogelijkheid in maatwerk.

De werking van een grijs-watersysteem met wateropslag-tank
Het water komt van het dak en stroomt via bezink-put het grijs-water systeem binnen. Vervolgens komt het in de opslag tank, die hier middels diverse leidingen op het riool is aangesloten. De tank is via het mangat te inspecteren. Neem als u dat doet of laat doen altijd luchtmonsters en veiligheidsmaatregelen. Via de aangesloten pomp wordt het water naar het huis gepompt en met een hydrofoor op de juiste druk gebracht. Daarna is het op diverse plaatsen in huis te benutten.