Regenwater systemen
• Hemelwater opvangen & hergebruiken
• Vergelijk diverse installaties
• Flink beparen op de waterfactuur


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Waarom kiezen voor een waterontharder?

Water. Het lijkt zo simpel: open de kraan en het stroomt eruit. Maar het water dat uit onze kranen komt, bevat vaak een hoge concentratie calcium en magnesium, ook bekend als hard water. Misschien heb je wel eens gehoord van een waterontharder, maar weet je ook precies wat het is en wat het doet? In deze blog duiken we in de wereld van waterontharders, zodat jij precies weet wat de voordelen zijn en wat het je kan kosten.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat de hardheid van water vermindert door calcium en magnesium te verwijderen. In feite vervangt het deze mineralen door natrium (zout) via een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd.

Hoe werkt een waterontharder?

Het principe achter een waterontharder is vrij eenvoudig. Hard water stroomt door een bed van harskorrels die geladen zijn met natriumionen. Deze harskorrels trekken calcium en magnesium aan en vervangen ze door natrium. Na verloop van tijd raakt de hars verzadigd met calcium en magnesium, en moet het worden geregenereerd met behulp van zout uit een zoutvat. Het zout wordt opgelost in water, wat een pekeloplossing vormt. Deze oplossing spoelt door de hars, waarbij het natrium de calcium- en magnesiumionen vervangt. Het overtollige zout en de mineralen worden vervolgens weggespoeld naar het riool.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

  1. Langere levensduur van huishoudelijke apparaten: Hard water kan kalkaanslag veroorzaken in apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en boilers. Deze kalkaanslag kan leiden tot verminderde efficiëntie en vroegtijdige slijtage. Door zacht water te gebruiken, verleng je de levensduur van deze apparaten.
  2. Minder zeep en schoonmaakmiddelen nodig: Zacht water laat zeep en schoonmaakmiddelen beter schuimen en werken. Dit betekent dat je minder product nodig hebt voor dezelfde schoonmaakkracht.
  3. Zachtere huid en haar: Hard water kan ervoor zorgen dat zeep en shampoo minder goed uitspoelen, wat kan leiden tot een droge huid en dof haar. Met zacht water voelt je huid zachter aan en ziet je haar er gezonder uit.
  4. Minder kalkaanslag: Die witte, korrelige aanslag op je kranen en douchekop? Dat is kalkaanslag veroorzaakt door hard water. Met een waterontharder voorkom je deze aanslag, wat schoonmaken een stuk makkelijker maakt.

Wat zijn de kosten van een waterontharder?

De kosten van een waterontharder in Nederland variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type, de grootte en het merk van de ontharder. Gemiddeld kun je denken aan een prijs tussen de €1.000 en €2.500 voor de aanschaf en installatie (dicht bij de watermeter) van een waterontharder voor een gemiddeld huishouden. Daarnaast zijn er ook operationele kosten. Denk aan zout voor de regeneratie (afhankelijk van je waterverbruik en de hardheid van je water, kun je rekenen op zo’n €50 tot €100 per jaar) en eventueel elektriciteitsverbruik als je een elektrische waterontharder hebt. Het is ook aan te raden om je waterontharder regelmatig te laten controleren en onderhouden. De kosten hiervoor variëren, maar reken op ongeveer €50 tot €100 per onderhoudsbeurt. Deze kunnen worden uitgevoerd door een specialist maar soms ook door een loodgieter.

Het investeren in een waterontharder kan voor veel huishoudens in Nederland een verstandige keuze zijn. Niet alleen geniet je van zacht water en alle voordelen die daarbij komen kijken, maar op de lange termijn kan het je ook geld besparen door de langere levensduur van huishoudelijke apparaten en minder gebruik van schoonmaakmiddelen. Overweeg je een waterontharder? Dan is het raadzaam om je goed te laten informeren en verschillende offertes op te vragen om zo de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Plaats een reactie